Radio Brand

összeköt minket

Most szól

Cím

Előadó

Műsor adásban

80-asok 8-kor

08:04 08:17

Műsor adásban

80-asok 8-kor

08:04 08:17

Background

Sporthírek: A Szuperliga gyors halála, a talladegai Nascar-futam és a UFC 261. gálájának összefoglalója

Írta: - 2021.04.30.

35b8cc15-330a-4f6a-a71f-764f78688d84_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg

Ahogy jött, úgy ment is a süllyesztőbe az európai Szuperliga terve, mely az elmúlt hetek meghatározó eseménye volt a sportvilágban. A nagy közfelháborodás hatására először az angol klubok, majd a többiek is sorra hátráltak ki a tervezett ligából, melynek létrehozását április 21-én felfüggesztették. Az elmúlt hétvégén a Nascar leghosszabb pályáján, a Talladega Superspeedwayen rendezték meg a Geico 500 mérföldes versenyt, miközben a 261. UFC gálán már nezők is részt vehettek Jacksonville-ben. Az eseményen három címmérkőzés is sorra került.


A Szuperliga rövid élete 

Ahogy jött, úgy ment az európai Szuperliga terve, mely az elmúlt hetek meghatározó eseménye volt a sportvilágban.

A liga megalapítását április 18-án hirdették ki 12 alapító csapat közreműködésével, a Real Madrid és a Szuperliga elnöke, Florentino Perez vezetésével. A csapatokat meghívásos alapon válogatták ki, népszerűségük alapján. Ez a 12 klub az Arsenal, az Atlético Madrid, a Barcelona, a Chelsea, a Juventus, az Inter a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Milan, a Real Madrid, a Tottenham volt. Emellett még 3 egyesületet hívtak meg  alapító tagnak, a Bayern Münchent, a Dortmundot és a PSG-t, de ezek a csapatok nem fogadták el a meghívást.

A futballvilág egy emberként lázadt fel az új kezdeményezés ellen és a három képviselt nemzet futballszövetsége, az UEFA és a FIFA is kizárással fenyegette a szakadár klubokat. Nemcsak a szurkolók tüntettek, hanem a játékosok is, ezt a sort a Leeds United kezdte és “Earn It” (érdemeld ki) feliratú polókkal kezdtek bemelegíteni a Liverpool elleni Premier League mérkőzésen. Ezután a spanyol csapatoknál is megjelentek a pólók, sőt a stadionokban a mérkőzések előtt a “Ganátelo” (nyerd meg magadnak) feliratok kezdtek el feltűnni, utalva arra, hogy ki kell érdemelni az európai kupákban való szereplést.

A nagy felháborodás és nyomás hatására először az angol klubok léptek ki a tervezett Szuperligából, mind a hat csapat egyszerre jelentette be döntését, őket követte az Atlético Madrid. A ligát végül április 21-én fel is függesztették – legalábbis egyelőre. Az UEFA-t eközben azzal gyanúsítják, hogy pénzt adott az angol csapatoknak, megkönnyítve ezzel döntésüket az ő javukra.

2091.jpg

Fotó : The Guardian – A képen a Leeds United bemelegítése a különleges “Earn It” feliratú pólókkal

Nascar, talladegai futam

A hétvégén a Nascar leghosszabb pályáján, a Talladega Superspeedwayen rendezték meg a Geico 500 mérföldes versenyt. Superspeedwayhez méltón két állandó közhely volt a középpontban: “avoid the big one”, azaz ahogy hogy jó helyezést érjen el valaki el kell kerülni a nagy ütközést, ami rendkívül gyakori és veszélyes a Superspeedwayeken a nagy sebesség miatt, továbbá a “checkers or wreckers” szókapcsolat, ami magyarul talán úgy hangozhatna, hogy “vagy eléred a kockás zászlót, vagy összetöröd az autót“.

A futam első szakaszának végén megtörtént az első “big one”, Ricky Stenhouse Jr. indította el a folyamatot, meglökte Denny Hamlin autóját, aki viszont kilökte az előtte lévő Joey Loganot, aki emiatt a levegőbe repült. Szerencséjére megúszta az esetet sérülés nélkül és hiába repült át Bubba Wallace előtt, szerencséjükre Wallace elhúzta időben az autóját, így ő tudta folytatni  a versenyt. Logano épségben ki tudott szállni az autóból, egy nagyobb becsapódást elkerülve.

A karambol miatt az első szakaszt Matty DiBenedetto nyerte meg. A második etap végén is történt egy baleset: Denny Hamlin állt bele a falba 2 körrel a vége előtt, ezzel pedig újabb láncreakció indult el. Martin Truex Jr. is a falban végezte, míg a három, még versenyben lévő Hendrick Motorsports megforgott. A második szakaszt így a  Denny Hamlin és Michael Jordan tulajdonában lévő 23-as autót vezető Bubba Wallace nyerte.

A verseny vége előtt is meglengették a sárga zászlót, ami miatt jött a hosszabbítás. Az utolsó körig DiBenedetto vezetett, azonban az ő sora elfogyott, így a belső sorban lévő Brad Keselowski nyerte meg a Geico 500-at, kvalifikálva magát ezzel az idei rájátszásra.

joey-logano-talladega--e1619452627611.jpg

Fotó : NBC Sports – A képen Joey Logano autója a levegőben

A UFC 261

A 261. UFC gálát már nezők előtt rendezték meg Jacksonville-ben, Floridában és az eseményen három címmérkőzés is sorra került.

A main event első mérkőzését a félnehézsúlyú kategóriában (-93kg) rendezték Anthony Smith és Jimmy Crude között. Az első menet elején Smith volt az erősebb, de aztán földharcban Crude fölé emelkedett. Az első menet végén azonban az ausztrál Crude-ot le kellett léptetni, mivel Smith egyik rúgása ideget ért, így Crude alig tudott lépni. A második összecsapás egy ennél is súlyosabb sérülés miatt fejeződött be. A középsúlyú kategóriában (-85kg) Uriah Hall és egy volt bajnok, az All-American Chris Weidman küzdött volna meg, azonban Weidman az első rúgásába beletörte a lábát és hatalmas fájdalommal esett össze. Azóta megműtötték, jobban van, viszont a történtek kísértetiesen hasonlítanak  a Weidman Anderson Silva elleni második mérkőzésére, ahol a brazil ugyanígy sérült meg.

A nap első címmérkőzése a kirgiz bajnok Valentina Shevchenko és a brazil, korábbi Strawweight bajnok Jessica Andrade ellen volt a légsúlyú csoportban. Ezt a meccset Shevchenko végig irányította és a második menet 3. percében TKO-val nyert a kirgiz. Ezt a női strawweight övéért folyó mérkőzés követte a kínai Zhang Weili és az amerikai Rose Namajunas között. Ez a mérkőzés is 1 perc 18 másodperc alatt véget ért, miután Thug Rose egy fejrúgással legyőzte a volt kínai bajnokot és felvehette ismét a súlycsoport övét.

Az este fő eseménye a váltósúlyú övért zajló harc volt, a nigériai bajnok Kamaru Usman és a floridai Jorge Masvidal között.

ufc-261-kamaru-usman-noquea-con-brutalidad-a-jorge-masvidal.jpg

Fotó : El Confidencial – A képen Kamaru Usman ahogy kiüti az ellenfelét, Jorge Masvidalt

Ez volt a két harcos második ütközete, de ezúttal Masvidal nem beugróként érkezett, így volt 6 hete rendesen felkészülni. Usman viszont ismét túl nagy kihívásnak bizonyult a számára és a második menetben a nigériai hatalmas erővel kiütötte Masvidalt, miután eljátszotta, hogy le akarja vinni a földre az ellenfelét. Usman ezzel megtartotta az övét, és továbbra is legyőzhetetlennek tűnik.