Radio Brand

összeköt minket

Most szól

Cím

Előadó

Műsor adásban

90-esek 9-kor

09:38 09:57

Műsor adásban

90-esek 9-kor

09:38 09:57

Background

Sporthírek: A labdarúgó-Európa-bajnokság negyeddöntőinek az előzetese

Írta: - 2021.07.02.

kjnk.jpeg

Az izgalmas nyolcaddöntők után már csak 8 csapat maradt versenyben a kontinensviadal győzelméért járó Henri Delauney-kupáért. A legjobb 16 között is voltak nagy meglepetések és fordulatos összecsapások, amikkel együtt nagy esélyesek is távoztak a tornáról. A magyarok csoportjából 3 továbbjutó nagy válogatott, a francia, a portugál és a német is búcsúzásra kényszerült, így az F-csoport ténylegesen halálcsoportra lett átkeresztelve. A következő 4 mérkőzést pénteken és szombaton rendezik majd a különböző európai városokban, és ennek az összecsapások az esélylatolgatása következik most.


A NEGYEDDÖNTŐK

Svájc-Spanyolország – péntek, 18 óra, Szentpétervár

A hétfői nap két parádés mérkőzésén továbbjutó csapatok Szentpétervárott találkoznak a négybe jutásért. A helvétek idekerülése talán a legnagyobb meglepetése a tornának, miután a franciákat ejtették ki büntetőpárbaj után. A 15.percben Haris Seferovic megszerezte a vezetést, de a második félidő közepén egy közel 20 perces periódusban Karim Benzema kiegyenlített, fordított, és Paul Pogba a 75.percben úgy nézett ki eldöntötte a továbbjutás kérdését. De a svájciak nem adták fel, Seferovic újabb góljával, és a becserélt Mario Gavranovic csodálatos lövését követően sokkolták a gallokat, így kiharcolva a hosszabbítást. Végül büntetőkre került sor, amit mindenki berúgott, kivéve a franciák fiatal csillaga, az egész torna során borzalmasan játszott Kylian Mbappé kihagyott, így Svájc került a legjobb nyolc közé. A spanyolok hasonló körülmények között jutottak tovább, azonban ők a franciák szerepét öltötték magukra, csak ők a hosszabbításban nem hibáztak. A forgatókönyv az első 90 perc alatt ugyanaz volt, a horvátok megszerezték a vezetést a 20.percben, miután Pedri közel 40 méteres hazaadása után a kapus Unai Simón nem tudta átvenni a labdát, ami így becsorgott a kapuba. A spanyolok ezután ugyanúgy mint a franciák megfordították a mérkőzést, de aztán az utolsó 10 percben leadták ők is a kétgólos előnyüket. Azonban a spanyolok nem fáradtak el, és a hosszabbításban szerzett újabb 2 góllal 5-3-as győzelemmel jutottak tovább. Ezt az erőt vihetik tovább a svájciak ellen, ugyanis a spanyolok ha eddig egy dolgot remekül csináltak a hullámzó tornájukon, hogy mindig el tudták kerülni a vereséget. A svájciaknak ismét egyéni villanásokra kell számítaniuk, az esély ismét meglesz a továbbjutásra mivel a spanyol keret sem stabil, de azt is láthattuk már, hogy a spanyolok hogyan tudnak a nehéz helyzetek felé kerekedni.

mn.jpg

Fotó : Marca – A képen Yann Sommer védi ki Kylian Mbappé büntetőjét

Belgium-Olaszország – péntek, 21 óra, München

A forduló slágermérkőzését péntek este rendezik az Allianz Arénában a belga és az olasz válogatott között. A belgák egy nehéz mérkőzésen verték meg az előző körben Portugáliát, Thorgan Hazard a 42.percben csavarta be a labdát a kapuba, viszont hogy ebből gól is legyen abban benne volt a portugál kapus, Rui Patrício, aki rosszul helyezkedett. Belgium másik szerencséje volt, hogy a portugálok csak az utolsó 15 percben kezdtek el játszani, de Thibaut Courtois nem hibázott a kapuban. A portugálok a mérkőzés elején durván és védekező stílusban játszottak, és gyakran durva szabálytalanságokat követtek el, és ebbe beleszérült Kevin De Bruyne és Eden Hazard is, akik a csapat alapkövei. Az olaszok is nyögvenyelősen tudtak szomszédaik, az osztrákok felé kerekedni. Az olaszok hiába kezdtek ismét nagy tempóval, az első 90 perc alatt falba szaladt Mancini együttese. Egészen a 95.percig kellett várni ahhoz hogy Federico Chiesa megszerezze a vezetést, amit 10 perccel később a keretbe berobbanó Matteo Pessina növelt meg. A 114.percben Sasa Kalajdzic még tudott szépíteni, de a kihagyott helyzetek ellenére az olaszok magabiztosan jutottak tovább. Mancini ebből a mérkőzésből okulva kicsit moderálja csapata gyakran felelőtlen támadókedvét, és a belgák hiányzói miatt ismét ők lesznek az esélyesek péntek este.

n.jpg

Fotó : The Independent – A képen az olasz válogatott gólöröme Federico Chiesa gólja után

Csehország-Dánia – szombat, 18 óra, Baku

Az ágrajz a két remekül teljesító válogatottal, Csehországgal és Dániával szúrt ki, mivel nekik kell kiutazniuk Azerbajdzsánba, ezzel nehezítve a játékosok regenerációját. A csehek Budapesten nagy meglepetésre megverték a hollandokat, akiknek a vezetőedzőjüknek, Frank de Boernak elfogadták a lemondását. A csehek az egész mérkőzés folyamán próbáltak a kontrákra építeni, de miután Matthijs de Ligtet kiállították egy buta kezezés miatt, felül tudtak kerekedni az Oranje-n Tomás Holes és a gólkirályi címre törő Patrik Schick góljaival. Csehország ellenfele Bakuban az ideges walesieket verő Dánia lesz. Yussuf Poulsen sérülése miatt Kasper Dolberg először kezdett a tornán, és ezt két góllal hálálta meg. A walesi csapatnak azonban elszállt az agya, nem tudtak tovább koncentrálni, ami előbb vezetett Harry Wilson kiállításához, majd újabb kettő dán gólhoz Jonas Mæhle és Martin Braithwaite által. A két eddig meglepetés csapat mérkőzésén egy újabb szoros párharc alakulhat ki, főleg hogy aki itt továbbjut, az már csak egy lépésre lesz a döntőtől.

nn.jpg

Fotó : Evening Standard – A képen a csehek gólöröme Tomás Holes találata után

Ukrajna-Anglia – szombat, 21 óra, Róma

Az utolsó két válogatott ami hétfőn csatlakozott a negyeddöntő csapataihoz Anglia és Ukrajna volt. Az angolok nagy mumusukat, a németeket búcsúztatták Raheem Sterling és Harry Kane góljaival. Gareth Southgate mester felépített egy stabil angol védelmet, amit egyszer sikerülhetett volna feltörni egy Sterling eladott labda után, de Thomas Müller mellérúgta a nagy helyzetét még 1-0-s állásnál. Sterling hiába szerzett ismét gólt, amint becserélték Jack Grealish-t, az angolok játéka sokkal kreatívabb lett, és mindkét gól kialakításában szerepet játszott. Ukrajna lesz az angolok ellenfelei, ellenfelei miután kis szerencsével jutottak tovább. Egy másik meglepetéscsapat, a svédek ellen ugyan Oleksandr Zinchenko megszerezte a vezetést a 27.percben, még a félidő vége előtt egyenlített Emil Forsberg egy megpattanó lövés után, majd a második félidőben volt két kapufája is a RB Lipcse játékosának. A hosszabbításban inkább egy gladiátor arénává változott a Hampden Park, sorra sérültek meg a játékosok.

nnbb.jpg

Fotó : Marca – A képen Harry Kane gólja Németország ellen

Ezek között szerepelt az hogy 98.percben a svédek védője, Marcus Danielsson egy szerencsétlen eset során talppal belecsúszott Artem Besedin bokájába, amiért Danielsson piros lapot kapott. Ez megpecsételte a svédek sorsát. Egy ideig úgy nézett ki hogy büntetőkre tudják menteni a mérkőzést, de végül Artem Dovbyk a 121.percben betalált, ezzel továbbjutatva az ukránokat. A kelet-európaiak egyetlen fegyvere az angolok ellen az lesz, hogy Andriy Shevchenko jobb vezetőedző, miközben Southgate-et sokan kritizálják, de az angol keret minősége egyértelműen jobb, így ők az esélyesei ennek a párharcnak is.