Radio Brand

összeköt minket

Most szól

Cím

Előadó

Műsor adásban

Csak a zene

10:04 10:17

Műsor adásban

Csak a zene

10:04 10:17

Background

Megérkezett az egységes, uniós digitális “vakcinaútlevél”

Írta: - 2021.07.01.


hirek_borito_20210701.jpgJ
úlius 1-jétől hivatalosan is elfogadják az Európai Unió összes országában a tanúsítványt, melynek célja, hogy egyszerűsítse a tagállamok közötti utazást.

 A félreértések elkerülése érdekében: ez nem egy Spanyolország és Magyarország közötti utazásra vonatkozó “új szabály”, ez egy uniós tanúsítvány, amivel mától könnyebb utazni bárhová az Európai Unión belül �.

Spanyolországban már több mint 3 millió uniós QR-t bocsátottak ki június 7-e óta – akkor kezdték el tesztelni a rendszert. Az uniós tanúsítványt az egészségügyi minisztérium vagy a regionális egészségügyi hivatalok oldalán lehet igényelni, de segíthetnek benne a háziorvosok is.
Ki jogosult rá?
Hasonlóan működik a rendszer, mint a Spain Travel Health oldalán kikért QR-kód, tehát bárki igényelheti, aki utazni szeretne és igazolnia kell, hogy
– beoltották a koronavírus ellen,
– átesett a fertőzésen
– vagy pedig tesztet csináltatott a korlátozásmentes utazás érdekében.
A tagállamok maguk határozhatják meg, hogy melyik oltást fogadják el, ezért erről utazás előtt a célország hatóságainál kell tájékozódni (Spanyolország a továbbiakban is elfogadja az EMA és a WHO által jóváhagyott oltóanyagokról szóló igazolást:
Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm).
Hasonlóképp kell tenni a tesztelés esetén, ugyanis minden ország saját hatáskörben szabályozza, hogy hány órás és milyen típusú tesztet fogad el (Spanyolországba rizikós országból jelenleg 48 óránál nem régebbi PCR vagy unió által elfogadott antigén teszttel lehet beutazni).
A digitális tanúsítvány a kibocsátó ország nyelvén, illetve angolul mutatja a szükséges információkat. A linkelt RTVE oldalon el lehet olvasni róla a mai cikket, illetve megnézhető a híradóban leadott tájékoztató is. Magyarországon a koronavirus.gov.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni az uniós vakcinaútlevélről, én pedig hétvégén a Youtube Lapszemlében szintén megmutatom, hogy hogy is néz ki a dokumentum, illetve hogyan lehet megigényelni. �