Radio Brand

összeköt minket

Most szól

Cím

Előadó

Műsor adásban

Műsor adásban

Background

Sporthírek: A Giro d’Italia 17-21. szakaszainak összefoglalója

Írta: - 2021.06.04.

winner-stage-21-giro-ditalia-2021-egan-bernal-aa7afa1.jpg
Az előző héten szerda és vasárnap között befejeződött a Giro d’Italia olasz kerékpár-körverseny a két magyar, Valter Attila és Dina Márton részvételével. A helyzet az élen nem változott, bár volt olyan nap hogy a fő esélyes Egan Bernal megrogyott, de meg tudta őrizni az elmúlt hetekben kiépített előnyét, így ő nyerte a verseny idei kiírását, valamint a legjobb 25 év alattinak járó fehér trikót is. A sprintversenyért járó ciklámen trikót Peter Sagan, a hegyi pontversenyért járó kék trikót pedig Geoffrey Bouchard vitte haza.


Tizenhetedik szakasz : Canazei -› Sega di Ala / 193 km

A második pihenő nap után volt az első nap amikor a többi esélyes meg tudta zavarni Egan Bernalt. Az egész napos Ineos tempómenés közben az vezető szökevény csoportból az ír Dan Martin (Israel Start-Up Nation) támadott 10 kilométerrel a szakasz vége előtt, és őt senki se érte utol, így ő nyerte a szakaszt, megszerezve első Giro szakaszgyőzelmét. Miután az Ineos Simon Yatesen (BikeExchange) és João Almeidán (Deceuninck-Quick-Step) kívül mindenkit megtört, az említett kettő versenyző támadni tudott, ezzel elszakadva Bernaltól. A kolumbiai Daniel Martínez segítségével próbálta tartani velük a lépést, de ez nem sikerült. portugál végül a brit társát is le tudta szakítani. Yates ezzel a támadással feljött a 3.helyre, míg Almeida is visszaküzdötte magát a Top 10-be.

0016ec86-1600.jpg

Fotó : RTE – A képen Dan Martin győzelme a 17.szakaszon

Tizennyolcadik szakasz : Rovereto -› Stradella / 231 km

A nehéz hegyekkel teli nap után egy szökevényeknek kitalált dombos szakasz következett csütörtökön. A szakasz győztese az EF csapatának a kerékpárosa, az olasz Alberto Bettiol volt, de nem ő támadott először, hanem Rémi Cavagna. Az olaszt egyedül még Nicolas Roche tudta követni, akit aztán leszakított, hogy aztán Cavagna mellett is könnyedén elhajtson, ilyen módon megnyerve a szakaszt. A rózsaszín trikóért küzdő csapatokat nem érdekelte a szakasz, és nagy hátrányban érkezett meg együtt ez a csoport.

Tizenkilencedik szakasz : Abbiategrasso -› Alpe di Mera (Valsesia) / 166 km

A vasárnapi időfutam előtt kettő nagyobb hegyi szakasz várt a versenyzőkre, ahol véglegesen eldőlt az összetett esélyesek sorrendje. Ezen a napon is nehezen alakult ki a szökevénycsoport, és mivel a Quick-Step és a BikeExchange csapatai hajtották a sort, esélyük se volt hazaérni. 6,5 kilométerrel a dobogón álló Simon Yates és Damiano Caruso támadott João Almeidaval együtt, hogy aztán Yates újítson, és tőlük és elszakadjon. Bernal nem pánikolt, Castroviejo és Daniel Martínez segítségével Yates-en és Almeidan kívül mindenkit utolért, és 30 másodpercre tudta minimalizálni a különbséget a közte és a szakaszt végül megnyerő brit között.

cben43v59jp5crxzcth5q5-1200-80.jpg

Fotó : Cycling News – A képen Simon Yates támadása a 19.szakaszon

Huszadik szakasz : Verbania -› Valle Spluga-Alpe Motta / 164 km

Az utolsó előtti napon volt az utolsó hegyekkel tűzdelt szakasz, alpe mottai befutóval. 47,8 kilométerrel a szakasz vége előtt Damiano Caruso a csapattársa, Pello Bilbao segítségével támadott, így el tudott szakadni a pelotontól, utolérve a DSM csapat tagjait a szökésben. Ezen a szakaszon is 6,5 kilométerrel a befutó előtt indult az élen a csata a Caruso és Romain Bardet között, miután a segítőik leszakadtak. 2 kilométerrel a vége előtt Caruso betámadta Bardet-t, és leszakította, ezzel ő nyerte meg a 20. szakaszt. Bernal a szakasz során nem pánikolt, Castroviejo és Daniel Martínez segítségével közel tudtak maradni az olaszhoz, miközben a többi ellenfelet leszakították. Bernal végül 24 másodperccel Caruso mögött érkezett meg a második helyen, így az időfutam előtt biztosnak tűnt a győzelme.

corvos_00033176-037.jpg

Fotó : Cycling Tips – A képen Damiano Caruso ünneplése a 20. szakasz megnyerése után

Huszonegyedik szakasz : Senago -› Milano / 30.3 km

Ahogy kezdődött a Giro, úgyis fejezték be, méghozzá egy időfutammal, a milánói körözgetés helyett. A szakasz győztese ezen a napon is az időfutam specialista Filippo Ganna volt, viszont egy késői defekt miatt kerékpárt kellett cserélnie, ezzel értékes másodperceket veszített. Szerencséjére a rá legnagyobb veszélyt jelentő Rémi Cavagna a pálya végén bukott, így ő csak a 2. helyre tudott megérkezni Edoardo Affini. Bernal végül meg tudta őrizni az előnyét, ezzel megnyerve a Giro d’Italia 2021-es kiírását. A második az összetettben Damiano Caruso, még a harmadik a verseny második felében kiválóan teljesítő Simon Yates lett. Valter Attila a nap előtt a 15. helyen állt, de végül átugrotta a Zoncolant megnyerő Lorenzo Fortunatot, így a 14. helyen befejezve a versenyt. A magyar versenyző a tavalyi teljesítményéhez képest 13 helyet javított így az összetettben.