Radio Brand

összeköt minket

Most szól

Cím

Előadó

Műsor adásban

Csak a zene

06:24 06:37

Műsor adásban

Csak a zene

06:24 06:37

Background

SPORT: Három vb-selejtezőt játszott le a magyar válogatott / Elstartolt a 2021-es Forma 1-es szezon

Írta: - 2021.04.01.

36426.jpg
Esély sem volt arra, hogy a sportrajongók ne találjanak elfoglaltságot maguknak az elmúlt egy hétben: volt a terítéken labdarúgás, ahol a magyar válogatott mérkőzéseit lehetett figyelemmel követni és elindult a Forma-1, valamint a MotoGP szezonja is ahol fantasztikus futamokat lehetett látni. A következő napokban sem fogunk unatkozni: lesz Moto GP, kosárlabda és Darts Premier League is. 


Az előző hét történései 

3 mérkőzés, 7 pont – Magyar labdarúgó válogatott vb-selejtezői:

A magyar válogatott az elmúlt válogatott szünetben 3 mérkőzést játszott le a világbajnoki selejtezőiből. Az első fordulóban a Puskás Stadionban fogadtuk lengyel barátainkat, ahol megemlékeztek a 2 együttes 100 évvel ezelőtti összecsapásáról, ami szintén Budapesten volt. A magyar csapat kiválóan indított, a 6. percben Sallai megszerezte a vezetést Fiola tökéletes indítása után. A szünet után a csapat tovább növelte az előnyét Szalai Ádám 53. percben szerzett találatával, így már 2-0 volt az állás.

Viszont ezután jött egy hatalmas üzemzavar a védelemben, Krzysztof Piatek a 60. percben 1 perccel a becserélése után egyből gólt szerzett, majd a magyar középkezdés után egy újabb hiba miatt labdát szereztek a lengyelek, és a helyzet végén Jozwiak könnyen talált a kapuba. A lengyelek közel 2 perc alatt ki tudtak egyenlíteni. A válogatottnak sikerült mégis felállnia, a 78. percben Orbán bólintott a kapuba Lang beadása után. Sajnos ez az előny ismét leolvadt, 5 perccel később a védelmünk magára hagyta a Bayern sztárcsatárját, Robert Lewandowskit, aki a 16-oson belülről nem szokott és nem is tudott hibázni. Fiola Attila utolsó perces piros lapja már nem volt hatással a mérkőzés alakulására, a végeredmény 3-3 lett.

A második fordulóban San Marino volt az ellenfél, ahol várhatóhoz mérten könnyen meglett a 3 pont. A magyar csapatnak 3 tizenegyest ítéltek meg, ebből kettőt váltottunk gólra. Szalai Ádám és Nikolics Nemanja nem hibáztak, Sallai Roland pedig az első félidei büntető elrontása után a második félidőben szerzett egy akciógólt. Ennek a meccsnek a végeredménye így 3-0 lett.

Szerdán az utolsó mérkőzésen ismét Andorrába látogatott a válogatott, először a 2017-es vereségünk után, így minden néző számára körömrágós mérkőzés lehetett ez. Nehezen indult ez a meccs is, szenvedett a csapat, az első félidő utolsó percében azonban Nikolics beadására érkezett Fiola fejese, így megszereztük a vezetést. Az 51. percben tovább növelte a csapat az előnyét, Nikolics újabb beadását ezúttal Gazdag Dániel fejese követette. A második gól felszabadító hatása miatt beindult a csapat, az 58. percben egy indítás után Kleinheisler is betalált. Ezután Varga Roland egy szabadrúgásból kapufát rúgott, és a kipattanó utáni kavarodás után Nego passzolhatott az üres kapuba. A mérkőzésnek itt még nem volt vége: Hangya kezezése után az andorraiak büntetőből betaláltak, így a mérkőzés 1-4-es végeredménnyel zárult a magyarok javára.

1616709054-temp-acgcda-20210325-815-543-90-zc.jpg

Fotó : Telex – A képen a magyar válogatott gólöröme Lengyelország ellen

Hamilton kérdéses győzelme – forma-1-es bahrein-i nagydíj

Vasárnap utolsó körig tartó csatákat hozott a bahrein-i forma-1-es futam. Már az indulás is nehézkes volt, hiszen Sergio Perez Red Bullja már a felvezető körön lefulladt, így a mexikóinak a boxból kellett indulnia. A futam csak ezek után tudott elindulni, viszont Nikita Mazepin 2 kanyar után elvesztette a kontrollt a Haas felett, így jöhetett a Safety Car. Az újraindítást Max Verstappen trükkösen intézte, így egyik Mercedes sem tudott a közelébe kerülni, viszont a középmezőnyben hatalmas csata indult meg Stroll, Alonso és Sainz között. Ennek következtében Alonso alternatív stratégiához nyújt: megpróbált alávágni a többieknek, ami hatalmas kerékcsere folyamatot indított el a versenyzők között. A spanyolnak végül nem sikerült a terve, mert váltóhiba miatt kénytelen volt feladni a versenyt. Az ő taktikájának köszönhetően a Mercedes is stratégiát váltott, és kihozták a lovaggá ütött Hamiltont hogy alávágjanak Verstappennek, ami sikerült is, mert a Red Bull kint tartotta az ifjú hollandot. Ezzel feladták ugyan az első helyet, de jobb gumikon üldözhették a britet.

A futam közepén a Red Bullnak szemet ütött, hogy a Mercedesek nem tartják be a 4-es kanyarra hozott szabályt, és mind Hamilton, mind Bottas kiszélesítik a kanyart a kigyorsításukhoz, hogy időt nyerjenek ezzel. A versenybizottság sem figyelte ezt, így végül a Red Bull felhívása miatt szóltak rá a Mercedesekre, hogy ezt nem szabad; utólag nem büntették meg a pilótákat.

A második kerékcsere után a helyzet nem változott, Verstappen üldözte frissebb kerekeken Hamiltont, és a futam vége felé utol is érte, csak kissé elkapkodta az előzést, ami pont a 4-es kanyarban történt meg. A holland ugyanúgy kiszélesítette a kanyart, emiatt csapata a fülére szólt, hogy engedje vissza maga elé Hamiltont. Az ezutáni körökben már nem tudott támadni Max, így a futamot a brit nyerte.

A dobogóra még Hamilton csapattársa, a finn Valtteri Bottas tudott felállni, aki begyűjtötte a leggyorsabb körért járó plusz egy pontot is. A további pontszerzők sorrendben: Norris, Perez, Leclerc, Ricciardo, Sainz, Tsunoda és Stroll. A folytatás április 16-18 között lesz Imolában.

mundo_deportivo.jpg

Fotó: Mundo Deportivo

A kameruni király – UFC 260

A 260. UFC gála fő eseménye a Stipe Miocic és Francis Ngannou között történő nehézsúlyú címmérkőzés volt, európai idő szerint vasárnap hajnalban. Az amerikai-horvát Miocic összességében a 4. címvédésére készült, és ez egyszer már sikerült a kameruni ellen is, 3 évvel ezelőtt. Ngannou viszont tanult az első összecsapásukkor elkövetett hibáiból. Ez már az első menettől fogva látszott, Ngannou nem engedte Miocicnak, hogy levigye a földre, hiszen a földharcban szenvedett vereséget az előző alkalommal. A második menetből pedig nem telt el sok idő, 40 másodperccel a kezdés után már megremegett Miocic és az 52. másodpercben Ngannou hatalmas erejével kiütötte az ellenfelét, így ő lett a nehézsúlyú divízió új bajnoka.

Francis Ngannou első címvédése valószínűleg Jon Jones ellen lesz, akit az egyik valaha volt legjobb MMA-snek tartanak. Az amerikai a félnehézsúlyú övét hagyta ott, ezért a lehetőségért és hogy a nehézsúlyú csoportban versenyezhessen.

16170777849820.jpg

Fotó : Marca – A képen a nehézsúlyú bajnok, Francis Ngannou

Sportajánló

A második menet – MotoGP dohai nagydíj

A MotoGP másodszorra is visszatér a losaili pályára, mivel a koronavírus-járvány miatt az argentin nagydíjat a hatóságok nem engedik megrendezni. Ennek azok lehetnek a nyertesei ezen a héten, akik már az első futamon is remekül teljesítettek. Az első versenyen győztes Viñales ismét nagy esélyes lehet, mert remek teljesítményével simán tudta bezsebelni az első helyet.

A Ducatik  egész hétvégén gyorsak voltak, ezt bizonyítja Pecco Bagnaia pole pozíciója, valamint Zarco sebességbeli rekordja. Az ausztrál Jack Miller viszont csak az időmérőn ment jól, a versenyen szenvedett, most hétvégén javíthat. A Suzuki a tavalyi évhez megszokottan az időmérőn gyengén szerepelt, viszont Joan Mir a versenyen megint könnyeden szerzett pozíciókat, így a verseny végén majdnem felálhatott a dobogóra, a célegyenesben mind Bagnaia mind Zarco legyorsulta őt. Ezen a futamon már a hondás Pol Espargaro is beleszólhat a dobogós helyekért menő csatározásokba, hisz a versenyen ő is javuló tendenciát mutatott.  Az izgalmasnak ígérkező futamot vasárnap este 7-kor rendezik majd meg Katarban.

Indul a Final Four – NCAA kosárlabda bajnokság

Az egyetemi bajnokság egyenes kieséses szakasza a végéhet ért, azaz a “Final Four”-hoz. Az első elődöntőt kettő texasi egyetem, a Baylor és Houston között fogják megrendezni. A Baylor a déli ágról érkezett, amit a medvék simán tudtak szuperálni, így az első kiemelésüknek megfelelően bejutottak az elődöntőbe. A Houston a saját ágán, középnyugaton a sorsoláskor a 2. kiemelést kapta. Nekik a legnehezebb meccsük a második fordulóban, a Rutgers Egyetem ellen volt, de azon kívül nekik sem volt nehéz menetelésük, mert 2 meglepetéscsapat és egy gyengébb konferenciából érkező ellenfelük volt a new jersey-i csapaton kívül.

A másik elődöntőt a nyugati és a keleti ág győztese között rendezik majd. Nyugatról a szezonban eddig veretlen Gonzaga eddig még mindig nem talált kihívót, eddig minden meccsen bizonyították hogy ők a legjobb csapat a tornán Corey Kispert vezetésével. Náluk az a legnagyobb kérdés hogy mikor durran ki a lufi, hiszen már láthattuk egyszer a BYU elleni konferencia döntőn, hogy meg lehet őket lepni. Ellenfelük a keleti ágról érkező UCLA lesz. Ezen a tornán földrajzi helyek nem befolyásolják, hogy ki melyik ágra kerül, így kerültek los angelesiek “keletre”. A 11. kiemelést kapó Bruinsnak még a “First Four”-ban is részt kellett vennie, ami egy előselejtező a tornára. Ezt viszont a saját hasznára fordította a csapat, és sorozatban a BYU-t, az Abilene Christiant és a 2. kiemelt Alabamát is sikerült legyőzniük.

Az elődöntőket európai idő szerint szombatról vasárnapra, a döntőt pedig kedd hajnalban rendezik meg Indianapolisban.

screen_shot_2020_12_26_at_2_40_56_pm_0.jpg

Fotó : The Slipper Still Fits – A képen a Gonzaga játékosa, Corey Kispert

“Game On!” – PDC Darts Premier League

Húsvét hétfőn indul a Darts Premier League, ahol 5 napon keresztül 5 fordulót rendeznek majd. A Premier League sajátossága, hogy 10 meghívott vehet csak részt rajta, akik jelenleg a legjobbak a világon.

Az idei szezonban a világbajnok Gerwyn Price, a háromszoros világbajnok Michael van Gerwen, a 2020-as világbajnok Peter Wright, a tavalyi világbajnoki döntős és kétszeres világbajnok Gary Anderson, a 2018-as világbajnok Rob Cross, a 2019-es UK Open bajnok és tavalyi PL döntős Nathan Aspinall, a tavalyi PL bajnok Glen Durrant maradt meg a mezőnyben. Mellettük lesz még 3 újonc, a tavalyi Grand Slam győztes portugál José de Sousa, a World Matchplay bajnok Dimitri Van den Bergh, és a selejtezőként meghirdetett idei Masters győztese, Jonny Clayton lesz még a mezőnyben. 

skysports-glen-durrant-premier_5139855.jpg

Fotó : Sky Sports – A képen a tavalyi győztes Glen Durrant a Premier League trófeájával

Mivel dartsban nagyon fontos a jelenlegi forma, nehéz megtippelni, hogy ki hány pontot fog szerezni, mivel közel 1 hónapja nem volt major torna, így akit érdekel, az hétfő és péntek között megnézheti, hogy mely játékosok jelentkeznek be a tornagyőzelemért.