Radio Brand

összeköt minket

Most szól

Cím

Előadó

Műsor adásban

Csak a zene

00:00 05:57

Műsor adásban

Csak a zene

00:00 05:57

Background

RENDKÍVÜLI: Kihirdették a szükségállapotot Madridban

Írta: - 2020.10.09.

el_espanol.jpg

Szükségállapotot hirdetett ki a miniszterelnök Madridban. Így mégis be tudják vezetni a kijárási korlátozást a fővárosban, illetve 9 környékbeli városban, vagyis ahol 100 ezer lakóra több mint 500 fertőzött jut. A Madridi Legfelsőbb Bíróság csütörtökön sztornózta a kormány erről szóló, múlt pénteken kihirdetett rendeletét, mert szerintük, bár szükség lenne rá, a kihirdetés módja nem felelt meg a spanyol törvényeknek. A kormány hiába kérte, Madrid még péntek reggel sem volt hajlandó maga kérvényezni a szükségállapotot. A szükségállapot és a kijárási korlátozás azonnal hatályba lép, amint publikálták a közlönyben.


Kihirdették a szükségállapotot Madridban. Pedro Sánchez miniszterelnök a miniszterek tanácsának ülése után bejelentette: érvénybe léptetik az egészségügyi vészhelyzetet a közösségben annak érdekében, hogy ellenőrizni lehessen az emberek  szabad mozgását. Ez azt jelenti, hogy Madridban és 9 környékbeli városban mégis bevezetik a kijárási korlátozást. Ennek értelmében csak igazolással léphetik át a lakók lakóhelyük határát, nem lehet 6 fősnél nagyobb összejöveteleket szervezni, csökkentik a vendéglátóhelyek férőhelyeit és nyitvatartását, illetve az üzletek, temetések, virrasztások, edzőtermek befogadóképességét is.

restricciones-en-madrid.jpeg

Fotó: 20 Minutos

A bejelentés előtt a kormány kérte a madridi elnököt, hogy támogassa és segítse a szigorítások bevezetését, illetve kérvényezzék ők maguk a szükségállapot elrendelését, ám Isabel Díaz Ayuso nemmel felelt a kérésre, illetve a találkozó halasztását kérvényezte, hogy alaposabban kidolgozhassák az általuk bevezetni kívánt szigorítási tervezetet.

la_nueva_espana.jpg

Fotó: La Nueva España – Balra Isabel Díaz Ayuso, Madrid elnöke, jobbra Pedro Sánchez miniszterelnök. 

Ignacio Aguado madridi elnökhelyettes szerint elkerülhető lett volna a szükségállapot kihirdetése, de a kormány nem volt hajlandó tárgyalni az általuk összeállított tervekről. Twitter oldalán elnézést kért a madridiaktól az újabb sikertelen tárgyalás miatt.

 A madridi legfelsőbb bíróság csütörtökön kaszálta el a kormány múlt pénteken kihirdetett új rendeletét, amely bevezette volna a kijárási korlátozást Madridban és 9 környékbeli városban. Ezzel közel 5 millió ember szabad mozgását korlátozták volna. A bírák szerint, bár egészségügyi szempontból szükség van a kijárási korlátozásra, a kihirdetési módja nem felel meg a spanyol törvényeknek, ezért döntöttek az eltörlése mellett. Az ítélet kihirdetése után Salvador Illa egészségügyi miniszter rendkívüli tanácskozást hívott össze péntekre, a madridi elnök pedig saját korlátozási tervezetük kidolgozását sürgette, melyről  pénteken tárgyalni is akartak a kormány képviselőivel. Közben a közeledő hosszú hétvége külön aggodalomra adott okot, hisz október 12-e nemzeti ünnep Spanyolországban, amikor a madridiak elutaznak a déli régiókba, a tengerpartra pihenni. Isabel Díaz Ayuso csütörtökön arra kért minden madridit, hogy ezúttal ne hagyják el a Madridi közösség területét.

cope_1.jpg

A szükségállapot kihirdetésével bevezethető lett a kijárási korlátozás Madridban. A kormány hangsúlyozta, hogy nem akarnak a már múlt pénteken kihirdetett szigorításokon túl más előírásokat bevezetni. Ez azt jelenti, hogy továbbra is Madrid központját, illetve 9 környékbeli várost (Getafét, Fuenlabradát, Alcorcónt, Alcobendast, Parlát, Torrejón de Ardozt, Alcalá de Henarest, Leganést és Móstolest) érinti a rendelkezés. A szükségállapot 15 napig marad érvényben Madridban. Ha a kormány indokoltnak látja, ennyi idő után dönthet a meghosszabbításáról ugyanúgy, mint tavasszal.