Radio Brand

összeköt minket

Most szól

Cím

Előadó

Műsor adásban

Csak a zene

18:34 18:57

Műsor adásban

Csak a zene

18:34 18:57

Background

Covid-19: sztornózta a kijárási korlátozást a Madridi Legfelsőbb Bíróság

Írta: - 2020.10.08.

diarioas_1.jpg

Sztornózva a madridi kijárási korlátozás. A Madridi Legfelsőbb Bíróság bejelentette: a kormány múlt pénteki új rendelete alapvető szabadságjogokat sért és bár egészségügyi szempontból indokolt lenne a bevezetésük, a döntéshozatal módja nem felel meg Spanyolország Alkotmányának, ezért nem hagyhatják jóvá. Az a 45 egészségügyi zóna, ahol még a kormányrendelet előtt Madrid maga rendelte el a kijárási korlátozást, elszigetelve marad, valamint érvényes a vendéglátóhelyekre vonatkozó nyitvatartási- és férőhely-korlátozás is. Közben a madridi elnök arra kéri a madridiakat, hogy ne hagyják el a régiót a hosszú hétvégén. 


Törölte a Madridi Legfelsőbb Bíróság a Madrid lezárásáról szóló múlt pénteki rendeletet. Hiába hagyták tehát jóvá az alsóbb szintű bíróságok, legfelsőbb szinten úgy ítélték, hogy az sérti a madridiak alapvető szabadságjogait. Ennek értelmében azokban a régiókban függesztették fel a kijárási korlátozást, ahol azt a 100 ezer lakóra jutó fertőzöttek száma alapján rendelték el. A rendőri ellenőrző pontokat az ítélet után nem sokkal fel is számolták Madridban és a 9 környékbeli városban, Getaféban, Leganésben, Parlaban, Fuenlabradában, Alcalá de Henaresben, Torrejón de Ardozban, Alcobendasban, Alcorcónban és Móstolesben.

A bírósági döntés nem vonatkozik arra a 45 egészségügyi zónára, ahol még múlt péntek előtt Madrid maga rendelte el a szabad mozgás korlátozását. Ez azt jelenti, hogy az érintett területekről továbbra is csak engedéllyel lehet kilépni. Emellett az olyan korlátozások, amelyek a vendéglátóhelyek férőhelyeire és nyitvatartására,  a családi és baráti összejövetelekre, esküvőkre, temetésekre vonatkoztak, továbbra is érvényben vannak.

zonas-kpaf-u4013032590938bg-620x549_abc.png

Fotó: ABC – A listán szereplő 45 egészségügyi zónában továbbra is érvényes a kijárási korlátozás

A kormány felelős a kialakult káoszért – ezt mondta a madridi közösség elnöke, Isabel Díaz Ayuso a  bíróság döntése után. Hozzátette, hogy új korlátozó intézkedésekről szóló tervezetet dolgoznak ki, melyről  egyeztetnek a kormánnyal. Szerinte legkésőbb péntekig egy “konkrét, ésszerű és igazságos” rendeletnek kell megszületnie, amit egyszerűen be lehet tartani és tartatni. Ezután arra kérte kérte a madridiakat, hogy ne utazzanak el a régióból az ünnepi hosszú hétvégére (október 12-e nemzeti ünnep Spanyolországban), mert bár javultak az adatok és a bíróság eltörölte a kijárási korlátozást, a vírussal kapcsolatos számok továbbra is aggasztóak. 

elconfidencial_7.jpgFotó: El Confidencial – A képen Isabel Díaz Ayuso, Madrid közösség elnöke 

Salvador Illa egészségügyi miniszter sürgős találkozóra hívta a döntés után a madridi kormányt, miközben a legnagyobb ellenzéki párt a lemondását követeli a kialakult bizonytalanságért. Közben Pedro Sánchez miniszterelnök a szükségállapot kihirdetését vette fontolóra. Ha ugyanis Madridban elrendelik a veszélyhelyzetet, onnantól fogva szabadon korlátozhatja a kormány a lakók szabad mozgását anélkül, hogy a döntésüket a bíróság felülírhatná.

cadenaser_5.jpg

A Madridi Legfelsőbb Bíróság  elismerte, hogy egészségügyi vészhelyzet van és szigorítani kell a szabályokat a madridi régióban, ugyanakkor az új rendelet kihirdetésének módja szerintük nem felel meg Spanyolország Alkotmányának, ezért törölték el. Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója csütörtökön bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában 5.585 új fertőzöttet diagnosztizáltak és 126-an haltak meg a Covid-19 miatt. Ez szeptember 20-a óta a legmagasabb szám Spanyolországban.