Radio Brand

összeköt minket

Most szól

Cím

Előadó

Műsor adásban

Csak a zene

00:00 05:59

Műsor adásban

Csak a zene

00:00 05:59

Background

Madrid: megvétózták a cigitörvényt és önkéntes karantént kérnek a lakóktól

Írta: - 2020.08.22.

elnortedecastilla.jpg

Önkéntes karanténra kérik Madrid lakóit. Miután az egyik bíró megvétózta a cigi- és diszkótörvényt, így próbálja a közösség vezetése megfékezni a koronavírus terjedését. Az elmúlt napokban folyamatosan 4 ezer fő körül volt az új fertőzöttek száma, egyharmaduk Madridban él. Baszkföld az egészségügyi vészhelyzet bevezetése után hivatalosan is bejelentette: ez már a járvány második hulláma. Több település került karanténba a héten, valamint újabb korlátozásokat vezetett be több európai ország a Spanyolországból érkezőkkel szemben. A közösségek emellett a tanévkezdésre, a madridi tanárok pedig tüntetésekre készülnek.


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

video

Önkéntes karantént kér Madrid a legfertőzöttebb régiók lakóitól. Miután sem az új cigitörvényt, sem az éjszakai élet beszüntetését nem tudták érvénybe léptetni egy bírói döntés miatt, ezért a lakossághoz fordultak. A legtöbb beteget Carabanchel, Usera, Villaverde, Puente de Vallecas, Alcobendas, Móstoles, Parla és Fuenlabrada régióban regisztrálják. Ezeken a területeken még több tesztet fognak elvégezni, illetve azt ajánlják a lakóknak, hogy maradjanak otthon, csak akkor menjenek ki, ha létfontosságú dolguk van és mérsékeljék a szociális összejövetelek számát. A kanári-szigeteki Valleseco polgármestere szintén önkéntes karantént kér 4.000 lakójától.

rtve_13.jpg

Fotó: RTVE

Sérti az alapvető jogokat” – egyebek között ezzel indokolta vétóját  az a madridi bíró, aki miatt a közösség vezetői nem tudták bevezetni az új cigi – és diszkótörvényt. Madrid közösség így végül nem tiltotta be az utcai dohányzást  és az éjszakai szórakozóhelyeket sem záratták be. A többi autonómiában már bevezették az új előírásokat. A madridi bíró azzal indokolta döntését, hogy az intézkedések “alapvető jogokat sértenek”, “nem gyűjtötték és pubilikálták őket előzetesen a hivatalos közlönyben”, valamint “nem lehet ilyen törvényeket életbe léptetni anélkül, hogy a központi kormány szükségállapotot hirdetne ki”. Isabel Díaz Ayuso, Madrid közösség elnöke már napokkal ezelőtt jelezte: szükség lenne ismét egy egységes vezetésre, mert az emberek összezavarodnak attól, hogy minden közösség másképp kormányoz. A bíró döntése után kitett egy bejegyzést a Twitterre, melyben megerősítette ezt az álláspontját.

A legnagyobb ellenzéki párt, a PP vezetője, Pablo Casado is arról beszél, hogy szükség lenne újra a központi irányításra, főleg miután az elmúlt két napban több mint 8 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban. Casado a Twitteren Pedro Sánchez miniszterelnököt bírálta, mondván, “mosta kezeit és vakációra ment, miközben az elmúlt 24 órában 3.650 új fertőzöttet regisztráltak” az egészségügyi hatóságok.

“A dolgok nem mennek jól, minden nap egyre nagyobb az átfertőzés mértéke” – ezt mondta Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ezután a közösségi oldalakon népszerű “influencerek” segítségét kérte. Azt mondta: “bárki, akinek van némi lehetősége a lakosság befolyásolására, az tudatosítsa az emberekben azt, hogy mi a tennivalójuk ebben a helyzetben és ne azt, hogy mit ne csináljanak.” Napok óta folyamatosan 4 ezer fő körül van az új fertőzöttek száma, akiknek egyharmada Madridban él.
MAGYARUL FELIRATOZVA.

video

Ez már a koronavírus-járvány második hulláma – jelentette be Baszkföld, miután a hét elején kihirdették az egészségügyi vészhelyzetet. Az új belentést azután tették meg, hogy több mint 700 fertőzöttet regisztráltak 1 nap alatt, ami a járvány kezdete óta a legmagasabb szám a baszk régióban. A szülőket arra kérik, hogy mérsékeljék a gyerekeik baráti összejöveteleit. 

Több település került karanténba az elmúlt napokban. Elsőként egy albacetei falu, Villamalea 4 ezer lakóját szigetelték el, mivel egy nap alatt 99 új Covid-fertőzöttet regisztráltak. A gócpont egy Alicantéban ünnepelt legénybúcsú miatt alakult ki. A córdobai Montalbán önként vonult karanténba, miután több lakó áthágta a fiesztákra, összejövetelekre vonatkozó szabályokat és 52-en betegedtek meg egyszerre.

cordopolis.jpg

Fotó: Cordópolis – A képen Montalbán központja 

A segoviai Cantalejo és Carrascal del Rio szombat reggel óta van karanténban és két hétig maradnak elszigetelve a fertőzöttek kiugróan magas száma miatt. A caceresi Alcántara visszalépett a 2-es karanténfeloldási fázisba és minimum két hétig korlátozzák a lakók szabad mozgását. A burgosi Aranda de Duero viszont 14 nap után kiszabadult a karanténból. Péntek óta ismét szabadon mozoghatnak az ott élők, de továbbra is elővigyázatosságot kérnek mindenkitől.

Több város is bejelentette a héten, hogy esténként lezárja tengerpartjait. Kedden Marbella, szerdán Orihuela önkormányzata közölte, hogy este 9-től (Marbellában fél 10-től) tilos kimenni a tengerpartra, így akarják elkerülni az éjszakai összejöveteleket, bulikat. A lezárás reggel 7-ig érvényes mindkét városban. Castilla-La Mancha eközben saját alkoholtörvényt hozott. Szombaton közölték, hogy mostantól este 10 és reggel 8 között betiltják az alkohol vásárlást a közösség teljes területén annak érdekében, hogy megfékezzék a fiatalok utcai alkoholizálását. 

diario_sur.jpg

Fotó: Diario Sur

Málta is szigorított a Spanyolországból érkezőkre vonatkozó szabályokon: tesztet kérnek a Madridból, Barcelonából és Gironából érkező utazóktól. Az új szabály augusztus 21-e éjfélkor lépett életbe. Kedden Svájc és Ausztria is korlátozásokat jelentett be. Ausztria mostantól a Baleár-szigetekről hazatérőktől is negatív teszteredményt kér, csak így lehet mentesülni a 2 hét karantén alól. Svájc is megköveteli a tesztet, viszont ennek ellenére is 10 nap karanténba küldi a beutazókat. A Kanári-szigetek az egyetlen olyan terület Spanyolországban, amely mentesül a svájci és osztrák szigorítások alól. A belga kormány pénteken közölte, hogy tiltólistára teszi Madrid közösséget, Baszkföldet, a Baleár-szigeteket, valamint Burgos és Almería provinciát is. Ez azt jelenti, hogy ezekbe a régiókba is tilos mostantól a beutazás Belgiumból, kivéve létfontosságú esetekben. Akik ezekről a területekről utaznak Belgiumba, azoknak 14 napra karanténba kell vonulniuk, illetve teszteltetniük kell magukat. 

hosteltur.png

Az El Periódico oldalán megtalálható a lista és a térkép azokról az országokról, amelyek karanténba küldik, vagy PCR-tesztet kérnek a spanyol területről érkezőktől, illetve azoké, akik lezárták a határaikat Spanyolország előtt. A lista és a térkép minden alkalommal frissül, amikor új bejelentés érkezik valamelyik ország kormányától.
Kattints ide, hogy el tudd olvasni a listát. 

Emellett a spanyol külügyminisztérium Twitter oldalára is felkerül a friss térkép és lista. 

Készülnek a tanévkezdésre az autonóm közösségek. Katalónia, Valencia és Kantábria bejelentette, hogy egy nyilatkozatot kér a szülőktől, melyben garantálják, hogy nem viszik be a gyereket az iskolába lázasan, vagy a Covid-19 fertőzés egyéb tüneteivel. Madrid és Murcia pedig már eldöntötte: a köztes tervvel kezdik meg az új tanévet, ami azt jelenti, hogy lesznek osztályok, akiket online oktatnak, másoknak, elsősorban a kisebbeknek pedig személyes foglalkozást tartanak. 

rtve_14.jpg

Fotó: RTVE

A madridi iskolai szakszervezetek szerdán bejelentették, hogy a tanárok tüntetni fognak a tanévkezdés első napjaiban. Hiába ugyanis a sok oktatási tervezet, szerintük továbbra is teljes sötétségben tapogatóznak az iskolakezdést illetően. Azt állítják, valójában nincsenek kidolgozott eljárási rendek, az “Oktatási Minisztérium csak tétlenkedik”, illetve nem kapták meg a beígért forrásokat sem. A tanárok szerint a félintézkedések miatt egész Madrid közösség ki van téve a járványveszélynek. A Covid-biztosokról azt mondják: minden iskolában a korábbi személyzet egyik tagját jelölik ki erre a pozícióra, ami extra munkával, stresszel és hatalmas felelősséggel jár, ahelyett, hogy egy ehhez értő szakembert állítanának munkába.