Radio Brand

összeköt minket

Most szól

Cím

Előadó

Műsor adásban

Csak a zene

16:34 16:57

Műsor adásban

Csak a zene

16:34 16:57

Background

Feltételekkel, de elfogadta a kongresszus a 6 hónapos szükségállapotot

Írta: - 2020.10.29.

cope_2.jpg

Feltételekkel ugyan, de megszavazta a kongresszus a 6 hónapos szükségállapotot Spanyolországban. A kormányfőnek kéthavonta jelentést kell tennie az aktuális helyzetről, márciusban pedig a kongresszus felülvizsgálja a veszélyhelyzeti állapot szükségességét. Katalónia, Kantábria és Andalúzia is lezárja határait. Velük együtt már 11 autonóm közösség és a 2 autonóm város döntött úgy, hogy korlátozza a ki- és beérkező forgalmat. Madrid is bezár, de csak a két ünnepi hétvégére, Mindenszentekre és az “Almudena”-ra. 


Megszavazta a kongresszus a 6 hónapos szükségállapotot. Azzal a feltétellel támogatta a kormányt az ellenzéki pártok többsége, hogy egyrészt a miniszterelnöknek kéthavonta be kell számolnia a kongresszus előtt az aktuális helyzetről, másrészt március 9-én egységesen felülvizsgálják a veszélyhelyzeti állapot fenntartásának szükségességét. Ha ekkor a járvány miatt még mindig indokolt fenntartani azt, akkor május 9-ig, tehát a tervezett 6 hónapra meghosszabbítják, ha viszont javul a járványügyi helyzet, akkor március 9-ével feloldják azt. Két párt, a szélsőjobboldali Vox  és a Foro Asturias szavazott nemmel, a legnagyobb ellenzéki párt, a PP két kisebb párttal együtt tartózkodott, a többiek igen szavazatukkal biztosították be a 6 hónapos szükségállapot lehetőségét. 
diario_de_valderruda.jpg

Fotó: Diario de Valderruda

Katalónia is bejelentette a határzárt. A megbízott elnök, Pere Aragonés csütörtökön jelezte, hogy már aznap estétől életbe lépnek az új szabályok és 15 napig érvényben is maradnak. Aragonés közölte, hogy lezárják Katalónia határait, tehát csak indoklással lehet bemenni, illetve kimenni a régióból, ezzel együtt elrendelik a települések hétvégi karanténját is.  Utóbbi azt jelenti, hogy minden katalán város bezárja önmagát péntekenként reggel 6 órától a következő hét hétfő reggeléig. A kormány engedélyezi ugyanakkor a temetők látogatását egész hétvégén, adott régión belül. További szigorításokat is bejelentettek a határok lezárásával együtt: bezárják például a színházakat, mozikat, valamint nem lehet megtartani a nem hivatásos sporteseményeket és a gyerekek, fiatalok tanórán kívüli foglalkozásait sem. Ezzel együtt meghosszabbították a bárok és éttermek bezárásáról szóló, korábban meghozott törvényt is, tehát a vendéglátóhelyek továbbra is zárva maradnak Katalóniában.
cronica_global.png

Fotó: Crónica Global – Barcelonai városkép

Andalúzia is bejelentette saját karanténját szerda este. Ott csütörtöktől él az új rendelet, melynek értelmében csak igazolással lehet belépni a régióba, illetve elhagyni azt. A lezárás, a jelenlegi tervek szerint, november 9-ig marad érvényben. A közösségen belül külön karanténba zárják Granada, Jaén és Sevilla provinciát. Ez azt jelenti, hogy ezeken a tartományokon belül az összes település között korlátozzák a mobilitást. További településeket, régiókat is érintenek a lezárások: összesen 449 andalúziai önkormányzat van, melynek területén elrendelték a karantént, köztük cádizi, córdobai és málagai egészségügyi zónák. 

Aguilar de la Frontera, Almedinilla, Baena, Benamejí, Cabra, Carcabuey, Castro del Río, Doña Mencía, Espejo, Encinas Reales, Fernán Núñez, Fuente-Tójar, Iznájar, Lucena, Luque, Montalbán de Córdoba, Montemayor, Montilla, Monturque, Moriles, Nueva Carteya, Palenciana, Priego de Córdoba, Puente Genil, La Rambla, Rute, Santaella y Zuheros, todas ellas en la provincia de Córdoba.

Alameda, Almargen, Antequera, Archidona, Campillos, Cañete la Real, Cuevas Bajas, Cuevas de San Marcos, Fuente de Piedra, Humilladero, Mollina, Sierra de Yeguas, Teba, Valle de Abdalajís, Villanueva de Algaidas, Villanueva del Rosario, Villanueva de Tapia, Villanueva de la Concepción y Villanueva del Trabuco, en la provincia de Málaga. Y a Alcalá del Valle, Algar, Algodonales, Arcos de la Frontera, Benaocaz, Bornos, El Bosque, Chipiona, Espera, El Gastor, Grazalema, Jerez de la Frontera, Olvera, Prado del Rey, Puerto Serrano, Rota, San José del Valle, Sanlúcar de Barrameda, Setenil de las Bodegas, Torre Alháquime, Trebujena, Ubrique, Villaluenga del Rosario, Villamartín y Zahara de la Sierra, en la provincia de Cádiz.

jj.jpg

Fotó: Diario Sur – Andalúzia korlátozott régiói

Andalúziában az éjszakai kijárási tilalom este 11-től reggel 6-ig él. 

Kantábria is lezárta határait november 9-ig. Csak igazolással, például munka, tanulás vagy kórházi ellátás miatt lehet elhagyni az autonómia területét és ugyanez a szabály érvényes azokra is, akik be szeretnének lépni a közösségbe péntektől. Spanyolországban már 11 önálló közösség és a 2 autonóm város jelentett be határzárat. Az alábbi térképen sárgával vannak jelölve azok az autonóm területek, amelyek elszigetelték önmagukat, kékkel pedig azok, amelyeknek konkrét régiói/egészségügyi zónái vannak karanténba helyezve. confinamientos-en-espana-4.jpeg

 Fotó: 20 minutos

Madrid is bezár, de csak az ünnepekre. A madridi elnök, Isabel Díaz Ayuso szerdán arra kérte a kormányt, hogy Madrid általános lezárása helyett, hadd zárják le a közösséget csak a két ünnepi hétvégére, tehát Mindenszentekre és a következő heti “Almudena”-ra. A kormány csütörtök este rábólintott az egyezségre. Ez azt jelenti, hogy ezen a héten 4 napra, jövő héten pedig 3 napra korlátozzák a madridiak szabad mozgását annak érdekében, hogy ne utazhassanak el a régión kívül eltemetett hozzátartozóik sírjához, sem a második rezidenciájukra. A hét többi napján szabad a ki- és bejárás Madrid közösségbe. 

el_periodico_8.jpg

Fotó: El Periódico – A képen Isabel Díaz Ayuso, Madrid közösség elnöke

Közben tovább emelkedett a 24 óra alatt regisztrált betegek száma. Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója csütörtök esti sajtótájékoztatóján 9.395 új fertőzöttről és 173 elhunytról számolt be.